۱۴۰۱/۹/۸ - ۱۲ : ۲۸

پیش بینی آینده بن سلمان بعد از سازش احتمالی با صهیونیست‌ها

پیش بینی آینده بن سلمان بعد از سازش احتمالی با صهیونیست‌ها

مجله آمریکایی «نشنال اینترست» در گزارشی در خصوص روند عادی‌سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی نوشت که امضای توافق عادی سازی روابط با تل‌آویو توسط «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و حاکم فعلی عربستان مشابه امضای توافق سازش موسوم به «کمپ دیوید» خواهد بود که توسط «انور سادات» رئیس جمهور اسبق مصر امضا شده است.

این مجله آمریکایی در ادامه تاکید کرد: اما محمد بن سلمان باید به خوبی آگاه باشد که این اقدام منجر به ترور انور سادات شد کسی که توافق سازش با اسرائیل را امضا کرد.

بر اساس گزارش این مجله، بن سلمان قبل از امضای چنین توافقی با اسرائیل بدون شک بررسی خواهد کرد که تصمیم عادی‌سازی روابط با اسرائیل ، حکومت او را به چه سمت و سویی می‌کشاند؛ زیرا عواقب ناشی از اتخاذ چنین تصمیمی تنش‌هایی را ایجاد می‌کند که می‌تواند حاکمیت وی را به چالش بکشاند و او را در موقعیت ضعیفی قرار دهد.

مجله آمریکایی نشنال اینترست افزود: توافق‌نامه‌ کشورهای عربی با اسرائیل تحت نظارت « دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا صورت گرفت و «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز علاقه خود را برای ادامه روند عادی‌سازی بین اسرائیل و کشورهای عربی ابراز کرد.

در ادامه این گزارش آمده است ، مهم نیست که چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا باشد، در هر صورت عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل در راستای منافع آمریکا نیز می‌باشد.

این مجله نوشت: جو بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی در شهر بیت المقدس اعلام کرد که ما برای گسترش توافق‌نامه « ابراهیم» تلاش خواهیم کرد؛چرا که این توافق‌نامه نفوذ اسرائیل در منطقه را بیشتر می‌کند.

مجله آمریکایی نشنال اینترست نوشت: « روابط آمریکا و عربستان که با نفت و امنیت تعریف می‌شود، با تغییر منافع و اهداف آمریکا در خاورمیانه که لزوماً با انتظارات عربستان همسو نیست، به چالش کشیده شده است».

مجله مذکور تاکید کرد:« علاوه بر این، ولیعهد سعودی اقداماتی را در داخل و خارج انجام داده که به روابط ایالات متحده و عربستان آسیب وارد کرده که مهم‌ترین آن قتل « جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی است. قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، چهره محمد بن سلمان را به عنوان یک حاکم در سراسر منطقه و جامعه بین‌المللی مخدوش کرد».

نشنال اینترست تاکید کرد: علیرغم تنش موجود بین عربستان سعودی و آمریکا، اگر محمد بن سلمان به توافق عادی سازی روابط با اسرائیل ملحق شود، این امر برای آمریکا یک پیروزی محسوب می‌شود.

این مجله اعلام کرد که ولیعهد سعودی به اسرائیل به عنوان یک همپیمان احتمالی می‌نگرد ، نه دشمن. اما تصمیم این شاهزاده برای عادی سازی روابط با اسرائیل با خطرات داخلی همراه است. عربستان سال‌ها است که تاکید دارد بدون دستیابی به پیشرفت در توافق سازش میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین به توافقنامه موسوم به سازش «ابراهیم» نخواهد پیوست. بدین ترتیب عادی سازی روابط عربستان با تل‌آویو ممکن است محمد بن سلمان را از نگاه فلسطینی‌ها به یک خائن تبدیل کند.

بیشتر بخوانیدعربستان در آستانه عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها است؟
نتانیاهو: عربستان در مسیر عادی‌سازی روابط با اسرائیل گام بر می‌دارد
با افزایش خشونت‌ها علیه فلسطینیان در سایه ائتلاف احتمالی « بنیامین نتانیاهو» نامزد تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی،« بزالل اسموتریچ» رهبر حزب «صهیونیسم دینی» و «ایتامار بن گویر» رهبر حزب راست گرای افراطی «قدرت یهودی » در اسرائیل عادی سازی روابط ریاض با تل آویو برای عموم مردم در عربستان که اساسا با چنین ایده‌ای موافق نبوده‌اند، بسیار دشوار خواهد شد.

علاوه بر این، ممکن است افزایش مخالفت‌های مردم عربستان با عادی‌سازی روابط با اسرائیل منجر به بروز بحران‌هایی شود و این امر همچنین ممکن است سرمایه‌گذاران غربی و چینی را از عربستان دور کند؛ در حالی که محمد بن سلمان به دنبال تنوع بخشیدن به بخش اقتصادی این کشور است.

در فضای داخلی عربستان، ساختار مذهبی حاکم بر عربستان و جامعه بومی و سنتی این کشور یکی از موانع اصلی رژیم سعودی در برقراری ارتباط با صهیونیست‌ها است. محمد بن سلمان باید در دو عرصه داخلی و خارجی این موانع را رفع کند او در داخل باید شرایط را در راستای همراهی با خود منسجم کند. آماده کردن افکار عمومی داخل از طریق اجرای طرح‌های غربی صورت گرفته است اما به نظر می‌رسد جریان سنتی و مذهبی داخل عربستان به سان آتشی زیر خاکستر است که می‌تواند او را گرفتار کند.

عربستان سعودی روز به روز گام‌های بیشتری به‌سوی عادی‌سازی روابط با اسرائیل برمی‌دارد و اقداماتی را با هدف آماده‌سازی فضای سیاسی و عمومی برای پذیرش عادی‌سازی روابط با اسرائیل در عربستان و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس انجام می‌دهد.

سعودی‌ها در ماه آگوست 2022 اجازه دادند که هواپیماهای صهیونیست‌ها از حریم هوایی عربستان عبور کند. عربستان سعودی در سال‌های گذشته تلاش کرده تا خود را به عنوان رهبر جهان اسلام معرفی کند، به همین دلیل ناظران معتقدند که عربستان سعودی به دلیل ترس از واکنش‌ها و انتقادات، از جمله در داخل عربستان، نسبت به هرگونه اعلام روابط دیپلماتیک با اسرائیل بسیار حساس است.

اخیرا نتانیاهو در مورد روند عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی نیز بر این مسئله تاکید کرد که ریاض از مدت‌ها قبل روند تدریجی عادی‌سازی با اسرائیل را آغاز کرده است. این کشور از سال 2018 و حتی پیش از امضای توافق «ابراهیم» میان اسرائیل، امارات و بحرین در سپتامبر 2020، امکان استفاده ما از حریم هوایی خود را فراهم آورد تا صدها هزار اسرائیلی بتوانند از فراز خاک عربستان به کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس و حتی فراتر از آن سفر کنند.

پر واضح است که عربستان سعودی در سال‌های گذشته به دنبال برقراری ارتباط با صهیونیست‌ها بوده است و همواره روابط با اسرائیل در رسانه‌های دولتی مورد حمایت مقامات سعودی مورد بحث قرار گرفته است. بسیاری از شواهد و مدارک نشان‌دهنده روابط پنهانی محمد بن سلمان با رژیم صهیونیستی است و این درحالی است که بسیاری از کشورهای غربی وی را به ایجاد روابط دیپلماتیک با این رژیم ترغیب می‌کنند و او را سازنده واقعی سیاست‌های عربستان می‌دانند.

بر اساس نتایج نظرسنجی جدید بنیاد مطالعات آمریکایی واشنگتن، پیرامون مساله عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با امارات، بحرین و عربستان، بیش از دو سوم مردم این کشورها مخالفت خود را با توافقنامه‌های عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده‌اند.

نتایج این نظرسنجی حاکی از مخالفت 75 درصدی مردم عربستان با عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس است.

 

منبع: تسنیم