کد خبر :255265
تکاپو برای جبران کسری نجومی گاز در زمستان
وزیر نفت ضمن اشاره به کسری 200 میلیون متر مکعب کسری گاز مردم و نیروگاه ها در زمستان امسال، برنامه های این وزارتخانه برای جبران این کسری را توضیح داد

اظهارات وزیر نفت حاکی از آن است که در زمستان امسال مانند سال گذشته پیش بینی کسری گاز تا رقم روزانه 200 میلیارد متر مکعب وجود دارد. موضوعی که همزمان با رشد 8 درصدی مصرف گاز، افت 25 درصدی مخازن سوخت مایع نیروگاه ها و افت شدید فشار در میادین گازی در پی سرمایه گذاری نکردن در سال های اخیر رخ می دهد. این آمارها زنگ خطر  قطعی برق و حتی گاز در زمستان امسال را به صدا درآورده است.  به گزارش خبرگزاری ها، جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به لزوم تامین سوخت زمستانی برای نیروگاه ها گفت: حجم ذخایر و مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته نزدیک به 25 درصد کاهش دارد و هم اکنون به 1.7 میلیارد لیتر رسیده است. به همین دلیل صادرات فراورده‌های نفتی از حدود دو ماه پیش به‌شدت کاهش یافته است تا بتوانیم ذخایر سوخت نیروگاه‌ها و صنایع را تأمین کنیم. وی در عین حال، با بیان این که پیش بینی می شود امسال نیز مانند سال گذشته کسری گاز اتفاق بیفتد، افزود: امسال پیش‌بینی می‌کنیم رقم رشد مصرف 8 تا 10 درصد باشد و در فصل سرد کسری روزانه تا 200 میلیون متر مکعب گاز را هم داشته باشیم. 
اوجی در پاسخ به این پرسش که امسال در فصل‌های سرد سال امکان قطع گاز طبیعی وجود دارد؟ بیان کرد: همه تلاش ما این است که این اتفاق رخ ندهد و چالش‌های گذشته را هم بررسی کردیم تا مردم دچار مشکل نشوند. 
وزیر نفت در ادامه به تدابیر صورت گرفته برای مقابله با کسری گاز در زمستان امسال اشاره کرد و گفت: مقرر شده تا هرچه زودتر حدود چهار هزار دستگاه تانکر سوخت‌رسان که از ناوگان خارج شده بودند، بازگردند. همچنین کرایه این تانکرها 30 درصد افزایش خواهد یافت. حتی امکان افزایش شمار تانکرهای سوخت‌رسان برای تأمین سوخت نیروگاه فراهم است تا به این شکل بتوانیم روزانه 35 میلیون لیتر به مقدار سوخت‌رسانی اضافه کنیم.
وی در ادامه با بیان این که در بخش بالادست گاز در پارس جنوبی تلاش می‌کنیم 12 تا 14 میلیون متر مکعب به رقم برداشت گاز بیفزاییم ،اظهار کرد: اگرچه مقدار مصرف رشد 8 درصدی دارد اما به تولید گاز آن‌چنان اضافه نمی‌شود. وی به مسئله مهم درخصوص تامین گاز یعنی افت فشار در میادین نفت و گاز اشاره کرد و گفت: در میادین نفت و گاز با برداشتی که سالیانه انجام می شود قطعاً افت فشار و درنهایت افت تولید به همراه دارد. هم اینک در پارس جنوبی روزانه بیش از 40 تا 60 میلیون متر مکعب ظرفیت خالی داریم و در بعضی از پالایشگاه ها مثل پالایشگاه پارسیان این رقم به 20 تا 25 میلیون متر مکعب می رسد. این شرایط هم نیاز به سرمایه گذاری و هم حفظ و نگهداشت تولید دارد. با این حال اگر چه پیشتر سالیانه حدود چهار میلیارد دلار در این حوزه ها سرمایه گذاری می شده، اما  به دلیل سرمایه گذاری نکردن در این چند سال گذشته افت شدیدی در میادین نفتی و گازی به وجود آمده است. اوجی حفظ وضعیت موجود را نیازمند سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری دانست و افزود: برای افزایش تولید و برداشت از میدان‌های مشترک و توسعه آن ها در چهار سال حدود 15 تا 20 میلیارد دلار سرمایه پیش‌بینی می‌شود.

 

منبع: خراسان