به نوشته خبرگزاری «رویترز»، پوتین در این دیدار بر حمایت از بلاروس در برابر دور جدید هجمههای غرب تأکید کرد.
این تنشها پس از آن افزایش یافت که هفته گذشته دولت بلاروس یک هواپیمای مسافربری را بر زمین نشاند و «رومن پروتاسویچ» از فعالان مخالف دولت و «سوفیا ساپگا» همراه روستبار وی تحت بازداشت قرار گرفتند.
علاوه بر اتحادیه اروپا، گروه هفت نیز این اقدام را دستاویزی برای افزایش فشار بر دولت بلاروس قرار داد که از متحدان روسیه محسوب میشود.
گروه هفت در بیانیهای مدعی شد: «این اقدام ایمنی مسافران و خدمه پرواز را به خطر انداخت. این اقدام همچنین حملهای جدی به قوانین مربوط به مدیریت هوانوردی غیرنظامی بود».
پوتین جمعه شب در دیدار با لوکاشنکو به حادثه سال 2013 اشاره کرد که حین تلاش آمریکا برای به دام انداختن «ادوارد اسنودن» افشاگر آمریکایی، هواپیمای «اِوو مورالس» رئیس جمهور پیشین بولیوی مجبور به فرود در خاک اتریش شد.
رئیس جمهور روسیه در اینباره گفت: «زمانی که آنها هواپیمای رئیس جمهور بولیوی را مجبور به فرود کردند و او را از هواپیما خارج کردند، بهجز سکوت هیچ اتفاقی نیفتاد».
لوکاشنکو در این دیدار گفت اسناد محرمانهای درباره اتفاق هفته گذشته و به زمین نشاندن هواپیمای شرکت «ریان ایر» در دست دارد که به رئیس جمهور روسیه در درک واقعیت ماجرا کمک خواهد کرد.
رئیس جمهور بلاروس به پوتین گفت: «همیشه کسی هست که برای ما دردسر ایجاد میکند. شما از آنها باخبر هستید. شما را مطلع خواهم کرد. اسنادی با خود آوردهام که [از طریق آنها] متوجه خواهید شد چه اتفاقی در حال وقوع است».
در حال حاضر تنش میان روسیه و بلاروس در یک سو و دیگر کشورهای بلوک غرب از سوی دیگر، از اخراج دیپلمات نیز فراتر رفته و به ممانعت از استفاده از حریم هوایی یکدیگر نیز کشیده است.
لوکاشنکو چندی قبل هشدار داد، دستگاههای اطلاعاتی روسیه و بلاروس، مراکز سرویس اطلاعاتی آمریکا را در «کییف» پایتخت اوکراین و همچنین لهستان نزدیک ورشو کشف کردهاند. به گفته او کشورهای همسایه بلاروس شامل لهستان، اوکراین و لیتوانی ناآرامی بعد از انتخابات ریاستجمهوری در این کشور را سازماندهی کردند.
او همچنین بارها در خصوص تحرکات خودروهای زرهی آمریکایی و نیروهای ناتو در اطراف مرزهای این کشور هشدار داده است. وی از وزارت کشور بلاروس درخواست کرده اقدام متناسب در برابر این تحرکات را در نظر داشته باشد.
منبع: فارس