جمعه قبل از ظهر، یکی از پاساژهای موبایل در پایتخت. پاساژ مثل همیشه شلوغ نیست و تنها فروشندگان در راهرو رفتوآمد میکنند. یکی از فروشندگان طبقه همکف میگوید فرقی نمیکند چه کسی در انتخابات آمریکا برنده شود، بعید است قیمتها پایین بیاید. مسلمی که جوانی حدودا 30 ساله است درباره تاثیر انتخابات ایالاتمتحده روی بازار موبایل و تبلت میگوید: «درست است که بازار موبایل و تبلت بر پایه نرخ ارز بالا و پایین میشود اما قیمتها غیرمنطقی بالاست. بخشی از این افزایش قیمت به واسطه دلالها و واردکنندگان رقم خورده که اگر دلار هم پایین بیاید بعید میدانم آنها بگذارند قیمتها پایین بکشد. دلار از ابتدای سال نهایتا 2 برابر شده درصورتیکه قیمت بعضی از جنسها تا 5 برابر هم افزایش یافته.» مسلمی که نسبت به سال گذشته بالای 50 درصد کاهش فروش داشته است: «موبایل یک وسیله شخصی است. به بیانی دیگر هر کس بنا بر احتیاجی که دارد گوشی تلفنش را انتخاب میکند. وقتی قیمتها اینقدر غیرمنطقی بالا رفته مردم در تامین مایحتاج اولیه زندگی ماندهاند چه برسد به اینکه بخواهند گوشیشان را بهروز کنند. آنها هم که واقعا به گوشی جدید احتیاج دارند سعی میکنند یک خرید منطقی داشته باشند.»
فروشنده دیگری هم حرفهای او را تایید میکند. سلیمانی میگوید «الان بازار به شدت غیرمنطقی است. بعضی از همکاران از دو روز پیش از فروش عمده گوشی خودداری کردند. چون منطقی نیست وقتی نمیدانیم که قیمتها چه سیری طی میکنند بخواهیم خرید و فروش بکنیم.» البته به گفته این فروشنده در پاساژ «دلار پایین میآید ولی منطقی. شاید پیروزی بایدن در انتخابات نرخ ارز را پایین کشد اما احتمالا دو علت دیگر اجازه نمیدهد که قیمتها پایین بیاید: اول اینکه دولت خودمان قصدی برای مذاکره ندارد و دوم دلالان. در وضعیتی که داریم واسطهها و دلالها قیمت را مشخص میکنند و بعید است برای مثال وقتی گوشی را 10 میلیون خریدهاند پایینتر بفروشند.»
سلیمانی در پاسخ به این سوال که پس خریداران منتظر کاهش قیمت نباشند میگوید: «من نمیتوانم چنین چیزی را تایید کنم. شاید همین فردا قیمتها پایین بیاید، حرف من این است که اگر هم اتفاق بیفتد مقطعی خواهد بود و دلیل آن هم واسطههایی هستند که جنس را گرانتر خریدهاند.» این فروشنده میگوید نسبت به پارسال بین 40 تا 50 درصد کاهش فروش داشته است: «خرید و فروش موبایل خیلی کم شده. از پارسال که کرونا شیوع پیدا کرد و آموزشها مجازی شد تقاضای خرید تبلت خیلی بالا رفت و الان هم تقریبا بازار روی آن میچرخد. فروش تبلت هم نسبت به پارسال 20 درصد بیشتر شده.» سلیمانی میگوید تبلتهای ارزان بین 1 تا 3 میلیون بیشترین تقاضا را دارند.
بعضی از فروشندهها دم در ایستادهاند و مشتریهای اندکی را که به گوشیهای چیده شده در ویترین خیره شدهاند، به داخل مغازه دعوت میکنند. آنها معمولا جوانانی هستند که به سن 30 هم نرسیدهاند. یکی از این شاگرد مغازهها میگوید: «قیمت موبایل با نرخ ارز بالا میرود اما با کاهش آن پایین نمیآید. همین الان قیمت برخی از اجناس در بازار نرخ واقعی نیست و بر اساس دلار 30 هزار تومانی هم که بخواهیم حساب کنیم قیمتها غیرمنطقی است.» او میگوید خرید و فروش گوشی دستدوم در روزهایی که نرخ ارز و موبایل روند صعودی طی کرد رونق پیدا کرد: «ببین یک مدل گوشی سونی 5 میلیون تومان بود. این مدل مشتریهایی داشت که حاضر بودند مثلا دو میلیون بیشتر هزینه کنند ولی یک گوشی با کارآییهای آن را بخرند. الان قیمت همان مدل سونی به 15 میلیون تومان رسیده. خب این گوشی هدف مردمی بود که با افزایش هزینه نهایتا دومیلیونی میخواستند گوشی دلخواه خود را بخرند اما الان این اختلاف به 10 میلیون رسیده. موضوع این است که این مقدار ارزش ندارد. چرا گوشی که شاید فروشندگان خوابش را نمیدیدند به 5 میلیون برسد الان باید 15 میلیون نرخگذاری شود؟ به همین دلیل خریداران زیادی برای گوشیهای دستدوم مدل بالا پیدا شده است، گوشی دستدوم خود را میفروشند و یک گوشی دستدوم مدل بالاتر میخرند.» به گفته او بهطور متوسط 15 درصد تقاضای این گوشیهای دست دوم افزایش داشته است.
روز جمعه پاساژ موبایل همچنان در یک بلاتکلیفی به سر میبرد، بلاتکلیفی اینکه قیمت اجناسشان بالاتر میرود یا پایینتر. مشاهدات نشان میدهد که نظر اکثر فروشندگان به کاهش قیمت مقطعی نزدیکتر است.
منبع: دنیای اقتصاد