سوفی ژنگ متخصص علوم داده که مدتی قبل از فیسبوک اخراج شد همچنین افشا کرده که فیسبوک قادر به جلوگیری از انتشار این نوع اطلاعات دروغ و غلط نیست. زیرا حجم تلاشهایی که در این زمینه صورت میگیرد بسیار گسترده بوده و ابعاد منحصر به فردی دارد. از سوی دیگر مدیران فیسبوک نیز این مشکل را جدی نگرفته و نسبت به آن بی توجه هستند.
در یادداشت ژنگ به نمونههای متعددی از سوءاستفاده از فیسبوک توسط دولتهای خارجی برای دروغ پراکنی، گمراه کردن و فریب کاربران اشاره شده است. همچنین بسیاری از احزاب سیاسی در غرب با ایجاد حسابهای کاربری جعلی در فیسبوک تلاش میکنند در مورد رقبای خود دروغ پراکنی کنند.
در بسیاری از موارد حتی در صورت حذف حسابهای کاربری متقلب به سرعت حسابهای کاربری جدیدی به جای آنها ایجاد شده و دروغ پراکنی بر علیه رقبای سیاسی با سرعت و شدت بیشتری از نو آغاز میشود. این کار در آمریکا، هندوراس، جمهوری آذربایجان و غیره رایج است. به عنوان مثال در جمهوری آذربایجان حزب حاکم از حسابهای کاربری جعلی برای آزار و دروغ پراکنی بر علیه مخالفان سیاسی استفاده کرده و فیسبوک تنها یک سال بعد از شکایت و انتشار اخباری در این زمینه حاضر شد در مورد موضوع بررسیهایی را انجام دهد.
در فوریه سال 2020 و در آستانه برگزاری انتخابات محلی در هند نیز شبکه ای متشکل از هزاران حساب کاربری برای تأثیرگذاری بر انتخابات و دروغ پراکنی بر علیه نامزدهای مختلف فعال شد. فیسبوک همچنین 672 هزار حساب کاربری متقلب را به علت دروغ پراکنی در مورد ویروس کرونا حذف کرده، اما اکثر این حسابها تخلفات اندکی داشتند و حسابهای دروغ پراکن اصلی یا حذف نشدهاند یا بعد از حذف دوباره با اسامی دیگری مشغول به کار شدهاند. بخش عمده این حسابها در آمریکا و اسپانیا فعال بودهاند.
بر اساس محتوای این یادداشت، فیسبوک بیش از 10.5 میلیون صفحه طرفداری و اظهارنظر مربوط به آنها را از صفحات شخصیتهای مشهور سیاسی در برزیل و آمریکا در جریان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دوره گذشته این کشورها حذف کرده است.
در این یادداشت تصریح شده فیسبوک برای مقابله با دروغ پراکنی های مخالفان تداوم ریاست جمهوری ایوو مورالس رئیس جمهور چپ گرا و ضدآمریکایی بولیوی هیچ تلاشی نکرده است. این اقدامات در نهایت منجر به برکناری مورالس و آشوبهای گسترده در بولیوی شد. ژنگ در یادداشت خود نوشته که به علت این اهمالها و بی توجهیها تصور میکند که دستهایش در خون غوطهور است.
او در انتهای یادداشت خود نوشته وقتی از مدیران ارشد فیسبوک خواست تا این مشکلات را جدی بگیرند، با این پاسخ مواجه شد که تعداد نیروی انسانی این شرکت محدود است. پافشاری بر روی این موضوع منجر به هشدار به وی شد که اگر بخواهد این مساله را جدی بگیرد باید فیسبوک را ترک کند. در نهایت ژنگ این ماه از فیسبوک اخراج شد و به نشانه اعتراض از دریافت 64 هزار دلار مزایای پایان خدمت نیز خودداری کرد.
منبع: مهر